Tupé nože nejsou jen nepohodlné na používání, ale taky můžou být nebezpečné. Broušení nožů se může zdát složitý, ale když máš správný nástroje a víš jak na to, zvládneš je nabrousit tak, že budou ostrý jako břitva. V tomhle článku ti ukážeme, jak na to.
- Vyber si správnou metodu broušení: Existuje víc typů brousků – brusný kameny, tyčinky nebo elektrický brousky. Vyber si ten, co ti nejvíc sedne.
- Úhel ostří: Úhel ostří určuje, jak moc bude nůž ostrý. Většina nožů má úhel kolem 20–25 stupňů. Na jeho určení můžeš použít buď broušení podle šablony nebo si pomoct fixem.
- Začni s hrubým kamenem: Použij hrubší brusný kámen nebo tyčku, abys odstranil všechny zářezy a otupení na čepeli.
- Přejdi na jemnější kámen: Jakmile máš základní broušení hotový, vezmi jemnější kámen nebo kožený řemen, abys dokončil ostření a vyleštil ostří.
- Očisti čepel: Kouskem kůže nebo kartonu odstraň všechny zbytky a otřepy a udělej ostří fakt jako břitva.
- Otestuj ostří: Zkus přeříznout papír nebo oholit chloupky na ruce. Jestli to nejde úplně hladce, zopakuj broušení s jemnějším kamenem nebo stropem na holení.

Dostat nůž na ostrost jako břitva chce trochu cviku a trpělivosti, ale když se držíš těchto kroků, dostaneš bezpečný a fakt ostrý nůž. A hlavně – buď vždycky opatrný a používej správnou techniku při práci s ostrýma věcma.